More

  Α.Μουζουρίδης: «Προβληματισμός ναι, όχι μηδενισμός»

  -

  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης προχώρησε σε γραπτή δήλωση για τα μέτρα που πάρθηκαν, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, καλώντας παράλληλα άπαντες να αποφύγουν τον μηδενισμό και τον αρνητισμό και βρεθούν λύσεις με ενότητα και αλληλοκατανόηση.

  Αναλυτικά:

  «Αυτή την περίοδο η πρώτη προτεραιότητα όλων είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων, η οποία δίνει την δική της παγκόσμια μάχη έναντι στον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας, τον COVID 19.

  Μια μάχη δύσκολη, πολύ πιο δύσκολη από άλλες αφού ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος.

  Θεωρώ ότι δεν υπερβάλλω, εάν συγκρίνω την ατμόσφαιρα, που επέβαλε ο ιός, με άλλες δύσκολες στιγμές στην ιστορία. Ίσως σε κάποιους, μεγαλύτερους, να ξυπνούν μνήμες από άλλες εποχές, τραγικές, αλλά και σε μας τους νεότερους αποκαλύπτονται ενώπιον μας, αυτά που μέχρι πρόσφατα μαθαίναμε στα σχολεία, στα βιβλία ιστορίας και σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

  Βιώνουμε τον καθημερινό χαμό συμπολιτών μας, ως ένα αριθμό, που δυστυχώς πολλαπλασιάζεται καθημερινά σαν μια μαθηματική πράξη. Βιώνουμε την καραντίνα και την κοινωνική απομόνωση, μια δύσκολη κατάσταση και μια πραγματικότητα το πως είναι να στερείσαι αγαπημένα πρόσωπα, γονείς, φίλους συγγενείς. Βιώνουμε όλα αυτά που μέχρι πρόσφατα ήταν μακρινές ιστορίες τις οποίες μας διηγούνταν οι παππούδες και οι γονείς μας.

  Όπως και σε όλες τις μάχες οι απώλειες δεν είναι μόνο σε ανθρώπινες ζωές αλλά δυστυχώς και οικονομικές, οι οποίες ξυπνούν τους εφιάλτες του πρόσφατου παρελθόντος. Μας υπενθυμίζει την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αλλά για εμάς ιδιαίτερα στην Κύπρο, μας ξυπνά μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2013. Και βεβαίως όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι επηρέασε όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Εμείς, που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, ακόμα βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

  Δεν είμαι ειδικός επί οικονομικών θεμάτων, υιοθετώ όμως τη θέση και συμφωνώ με αυτούς που ισχυρίζονται ότι αυτή η παρούσα κρίση έχει πολλές και ουσιαστικές διάφορες με την κρίση του 2013, αν και όλα εξαρτώνται από την χρονική διάρκεια της παρούσας δύσκολης κατάστασης.

  Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι, τα αντανακλαστικά τα οποία επέδειξε η κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, και η μεγάλη μερίδα του κόσμου η οποία ανταποκρίνεται και πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα, μας αφήνει να βλέπουμε την επόμενη μέρα με αισιόδοξο βλέμμα.

  Εμείς, στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης επίσης δράσαμε έγκαιρα και αποφασιστικά. Προχωρήσαμε σε οριστική διακοπή  των πρωταθλημάτων της Basket League και της Α΄ κατηγορίας γυναικών, ενώ από την πρώτη στιγμή αναστείλαμε όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, μέχρι να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την πανδημία. Η απόφαση ήταν δύσκολη και επώδυνη, αλλά λήφθηκε με γνώμονα την προστασία της υγείας των αθλητών/αθλητριών μας και όλων όσοι αποτελούν την οικογένεια της καλαθόσφαιρας. Λάβαμε σοβαρά υπόψιν την δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία θα βίωναν τα σωματεία μας από ενδεχόμενη αβεβαιότητα και σε μια χωρίς τέλος και απροσδιόριστη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Εξαίρεση αποτελούν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, που στόχος μας είναι, εάν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες και τουλάχιστον για μερικά από αυτά, να ξαναδούμε τα παιδιά μας και τις ομάδες τους πίσω στο γήπεδο το συντομότερο δυνατό.

  Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τα σωματεία μας και ειδικά οι ακαδημίες των σωματείων μας  έχουν προσαρμοστεί και αυτά στις πρωτόγνωρες συνθήκες και προσπαθούν με διάφορες διαδικτυακές μεθόδους να διατηρήσουν την επαφή των παιδιών με το άθλημα.

  Η Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, μελετούμε διάφορους τρόπους και διάφορα μέτρα στήριξης των σωματείων μας, όλων των κατηγοριών. Μέτρα τα οποία θέλουμε να είναι ουσιαστικά και ρεαλιστικά και τα οποία δεν θα έχουν να κάνουν μόνο για κάλυψη διαφόρων αναγκών του σήμερα, αλλά θα έχουν ορίζοντα και το μέλλον, κυρίως τη νέα αγωνιστική περίοδο και την ενίσχυση του προγραμματισμού και της λειτουργίας των σωματείων μας για να υπάρξει η προσδοκώμενη συνέχεια στο αγαπημένο μας άθλημα.

  Θα πρέπει να τονιστεί ότι στόχος μας είναι, το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους των μέτρων στήριξης που επεξεργαζόμαστε, να μην αποκοπούν από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας, που αφορά την ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά να αντληθούν από άλλες πηγές εσόδων, που προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να διασφαλίσουμε, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

  Σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κυπριακής καλαθόσφαιρας αλλά γενικότερα του κυπριακού αθλητισμού, η οποία θα επιχειρηθεί όταν οι συνθήκες του κορωνοϊού το επιτρέψουν, θεωρώ ότι η πολιτεία δια μέσω του ΚΟΑ θα πρέπει να είναι ουσιαστικά υποστηρικτική προς όλες τις Ομοσπονδίες, οι οποίες με την σειρά τους να παρέχουν αυτή την βοήθεια απευθείας προς τα σωματεία -μέλη τους και όσους αποτελούν τον αθλητισμό στην χώρα μας. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι αυτό τον ρόλο δεν μπορούν να τον επιτελέσουν από μόνες τους οι Ομοσπονδίες, χωρίς την στήριξη του κράτους, όσο και να το θέλουν όσο και να προσπαθήσουν με ίδια μέσα.

  Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επανέλθουμε σε πρακτικές και πολιτικές του 2013. Θα πρέπει να εκπονηθεί έγκαιρα πλάνο στήριξης των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες, για να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία, θα πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία ο ίδιος ο οργανισμός θα θεσπίσει, για να αποφευχθεί η εκμετάλλευση από κάποιους.

  Δεν πρέπει επίσης ποτέ να ξεχνάμε, πως όταν αναφερόμαστε σε στήριξη στις αθλητικές ομοσπονδίες, σημαίνει στήριξη σε εκατοντάδες αθλητικά σωματεία και πολλές χιλιάδες νέους και νέες, αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτή η περιπέτεια να τους απομακρύνει από τον αθλητισμό. Αντιθέτως η δύναμη του αθλητισμού, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εφόδιο, για να αφήσουμε πίσω τη δύσκολη δοκιμασία και να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

  Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και χρειάζεται ενότητα και αλληλοκατανόηση.

  Εμείς, στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και την δεδομένη στιγμή, μαζί με τα σωματεία μας, τους προπονητές, αθλητές, παράγοντες, διαιτητές, κριτές, παρατηρητές, στατιστική υπηρεσία και όλους τους αξιωματούχους.

  Προβληματισμός ναι, όχι όμως μηδενισμός και αρνητικότητα. Ως λαός έχουμε μάθει να παλεύουμε και να ξεπερνάμε τα δύσκολα. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές, είμαι σίγουρος ότι αυτό θα πράξουμε και τώρα. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να δώσουμε το πραγματικό ελπιδοφόρο νόημα του αθλητισμού στη μεγάλη δοκιμασία του πλανήτη και να βγούμε όλοι πιο δυνατοί και κυρίως πιο ανθρώπινοι μέσα από αυτή τη διαδικασία. 

  Ανδρέας Μουζουρίδης
  Πρόεδρος 
  Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης»

  spot_img

  Τελευταία Νέα

  Μπαρτζώκας: «Εξαιρετική εμφάνιση αμυντικά και επιθετικά»

  Ο Ολυμπιακός ήταν άκρως ισοπεδωτικός κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια την οποία και διέσυρε με το εξωφρενικό 117-71. Ο Γιώργος...

  Μακάμπι: Νοκ αουτ για έναν μήνα ο Μπόλντγουιν

  Ο Γουέιντ Μπόλντγουειν ταλαιπωρείται από θλάση και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας θα αναγκαστεί να μείνει εκτός...

  Παρτιζάν: Χοντρό επεισόδιο Αμπράμοβιτς με οπαδούς της Παρτιζάν

  Παρατράγουδα σημειώθηκαν αμέσως μετά την λήξη του σερβικού ντέρμπι για την Ευρωλίγκα ανάμεσα στην Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα...

  Ολυμπιακός: Πρόστιμο 1.900 ευρώ για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

  Με χρηματικό πρόστιμο ύψους 1900 ευρώ τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο...

  Διαβάστε επίσης...Σχετικά
  Προτεινόμενα για εσάς