Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους*
Είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια, στα πλείστα παιχνίδια μπάσκετ στην Κύπρο, η προσέλευση θεατών είναι χαμηλή. Οι λόγοι είναι γνωστοί (και ισχύουν γενικότερα για τον αθλητισμό), με κάποια απ’ αυτά να είναι η υπέρ-έκθεση του κόσμου στα αθλητικά γεγονότα σε Κύπρο και εξωτερικό, ο λιγότερος ελεύθερος χρόνος των φιλάθλων λόγω των διαφορετικών ρυθμών ζωής σήμερα, η μικρότερη αγοραστική δύναμη του κόσμου κ.α.
Θεωρώ δεδομένο ότι οι ομάδες επιθυμούν να δουν αύξηση στην προσέλευση θεατών στα παιχνίδια τους.
Διότι, γεμάτα γήπεδα φέρνουν πολλαπλά οφέλη. Το άθλημα γίνεται πολύ πιο ελκυστικό, με καλύτερο προϊόν για τον τηλεοπτικό συνεργάτη. Δημιουργείται μεγαλύτερο κίνητρο για τις ομάδες και τους παίκτες. Αυξάνεται ο τζίρος του game day από τις πωλήσεις εισιτηρίων, τροφίμων και υπάρχει η δυνατότητα για πώληση merchandise από τις ομάδες. Οι χορηγοί απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο exposure και έχουν τη δυνατότητα για προωθητικές ενέργειες. Τα ΜΜΕ θα ενδιαφέρονται περισσότερο. Και, βεβαίως, γεμάτα γήπεδα αποτελούν κράχτη για τα νέα παιδιά, για να ενδιαφερθούν για το σπορ και εν τέλει να μείνουν κοντά σ’ αυτό, είτε ως παίκτες, είτε σε άλλο πόστο απασχόλησης (δημοσιογράφοι, διαιτητές, παράγοντες, φίλαθλοι κτλ).
Οι ομάδες μπορούν να επιλέξουν δύο οδούς: Είτε να συνεχίσουν όπως σήμερα και να εξακολουθήσουν να παίζουν μπροστά σε μερικές δεκάδες άτομα, στα πλείστα ματς. Είτε να βάλουν κάτω, για αρχή, κάποιες ενέργειες, οι οποίες είναι εφικτό να υλοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
Η δεύτερη επιλογή, που είναι η λογική, καλό θα ήταν να γίνει με συντονισμό με την ΚΟΚ και μεταξύ των ιδίων των ομάδων.
Το game day entertainment είναι καθοριστικό για την προσέλκυση φιλάθλων. Γεύση απ’ αυτό πήραμε στα εξαιρετικά πετυχημένα All Star Game που διοργανώνει εδώ και χρόνια η ΚΟΚ, όπου σταθερά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πάνω από 5 χιλιάδες άτομα να έρχονται στο «Ελευθερία» και οι οποίοι έρχονται όχι μόνο για το σπορ, αλλά για την όλη διασκεδαστική εμπειρία.
Το μπάσκετ και γενικά τα σπορ σάλας, είναι αθλήματα όπου είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν τέτοιες ενέργειες. Και πρέπει να δεχτούμε ότι για να προσελκύσει κόσμο στο γήπεδο ένα άθλημα, δεν αρκεί πλέον το loyalty των οπαδών προς τις ομάδες τους.
Προσωπικά, εισηγούμαι οι ομάδες να εξετάσουν τις πιο κάτω ενέργειες, τη στιγμή που υπάρχει κι άλλες πολλές εφικτές ιδέες.
* Να προσθέσουν μουσική στο γήπεδο: Όχι όμως απλά να ενώνουν ένα ipad με τα ηχεία του σταδίου και να πατάνε play μεταξύ κάθε δεκαλέπτου. Αλλά, να φέρουν άτομο που θα παίζει μουσική και άλλους ήχους ανάλογα με το παιχνίδι, να διασυνδέσει δηλαδή τον αγώνα και τον ήχο. Ακούγεται απλό και είναι. Ένα καλό τραγούδι μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην εμπειρία θέασης ενός αγώνα.
* Δώρα για τον κόσμο. Ένα παιδί που θα φύγει από τον αγώνα, έστω με μια απλή άσπρη φανέλα με το λογότυπο της ομάδας, θα ξανάρθει. Ένα κανόνι με φανέλες ή μια κλήρωση με σουτ από τη μέση στο ημίχρονο, ή giveaways στην είσοδο, είναι ενέργειες εφικτές. Τα δώρα μπορούν να τα προμηθεύσουν οι χορηγοί των ομάδων, ως προωθητικές ενέργειες.
* Ίντερνετ για όλους: Δεν νοείται πλέον ο κόσμος να πηγαίνει στο γήπεδο και να μην έχει δωρεάν πρόσβαση σε υψηλή ταχύτητα ίντερνετ. Δεν έχουν όλοι 4G και όσοι έχουν, συχνά αποφεύγουν να ξοδέψουν τα δεδομένα τους. Προσφέροντας ίντερνετ στον κόσμο και ωθώντας τους θεατούς να το χρησιμοποιήσουν, ανεβάζεις το engagement σου, προβάλεις τους χορηγούς και γενικά δημιουργείς ένα buzz γύρω από το παιχνίδι. Το second screen σε ένα αγώνα αλλάζει ολοκληρωτικά την εμπειρία για έναν φίλαθλο. Οι πιο… ψαγμένοι μπορούν να φτιάξουν ακόμη και apps. Και βεβαίως, τα πιο πάνω μπορούν να συνδυαστούν με την προηγούμενη ενέργεια, με τα giveaways.
* Κινητές καντίνες: Δίνεις την ευκαιρία στον θεατή την ώρα του αγώνα να ξοδέψει χρήματα, για να πάρει ένα τσιπς, ένα νερό, ένα αναψυκτικό, χωρίς να χρειαστεί να χάσει κομμάτι του παιχνιδιού ή να στηθεί στην ουρά στο ημίχρονο.
Για να υλοποιηθούν τα πιο πάνω, προϋποθέτει οι ομάδες να ξοδέψουν κάποια χρήματα. Όμως πρέπει να λάβουν υπόψη το Return on Investment.
Η ΚΟΚ έβαλε στο καταστατικό της κάποιες υποχρεώσεις των ομάδων, όπως για παράδειγμα μουσική και παρουσίαση πριν το τζάμπολ, αλλά αυτά μόνο για τα τηλεοπτικά παιχνίδια. Ενέργειες που πρέπει να επεκταθούν.
Εννοείται πως δεν θα έρθει ο κόσμος από την πρώτη στιγμή κι αν υλοποιηθούν τα πιο πάνω. Χρειάζεται υπομονή, να μαθευτεί πρώτα ότι μπήκαν νέα πράγματα στο γήπεδο και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και τα ΜΜΕ, μέσα από συνέργειες των ομάδων μαζί τους. Και φυσικά, πρέπει να «τρέξουν» και παράλληλα καμπάνιες στις τοπικές κοινότητες των ομάδων, για να έρθουν παιδιά και οικογένειες, για να ζήσουν ακολούθως την εμπειρία και να μείνουν.
Καλό θα ήταν να ξεκολλήσουμε σιγά-σιγά από την λογική ότι «καυτή έδρα» ισούται με ημίγυμνους τυπάδες να στέκονται πάνω από τα τύμπανα. Μία καυτή έδρα μπορεί να είναι ένα γεμάτο γήπεδο όπου ο κόσμος θα ωθεί την ομάδα του κάνοντας θόρυβο, μακριά από ακρότητες.
Συχνά στεκόμαστε στα αρνητικά, όμως καμιά φορά θα ήταν καλό να δούμε τρόπους να κάνουμε βήματα μπροστά.
* Τα πιο πάνω μπορούν να βρουν εφαρμογή σε σχεδόν όλα τα αθλήματα.
* Δημοσιογράφος / Twitter: @erodotos