Η παρουσία μόνο τριών ξένων σε κάθε ομάδα, στο φετινό πρωτάθλημα της ΟΠΑΠ Basket League, δεν δίνει μόνο την ευκαιρία σε περισσότερους Κύπριους να βρίσκονται στο παρκέ, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει περισσότερα αγωνιστικά λεπτά στους μη γηγενείς. Άλλωστε, οι επιλογές και των τριών ξένων έγιναν με στόχο να «τραβήξουν κουπί» σε διάφορους και πολύ σημαντικούς τομείς των αγώνων. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το ότι στις 14 πρώτες αγωνιστικές, κάποιοι κατέρριψαν στατιστικά ρεκόρ της μιας βραδιάς, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, διεξήχθη ένα από τα πιο συναρπαστικά και παραγωγικά παιχνίδια της χρονιάς, το οποίο μάλιστα χρειάστηκε έξτρα πεντάλεπτο, για να μπορέσει ο ΑΠΟΠ να κερδίσει την ΑΕΛ, στο «Νίκος Σολομωνίδης», με 100-102! Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο Κόρτνι-Ρέι Λέοναρντ Πίγκραμ του ΑΠΟΠ πέτυχε 53 πόντους, με 5/5 βολές, 12/14 δίποντα και 8/14 τρίποντα. Το προηγούμενο ρεκόρ πενταετίας ήταν οι 40 πόντοι του Τζάστιν Τζάκσον του ΑΠΟΕΛ στην ήττα από τον Κεραυνό με 95-83, στις 12 Απριλίου 2019. Η παραγωγικότητα του Τζάκσον και το γενικότερα μεστό παιχνίδι του, τον βοήθησε στο να καταγράψει και τον καλύτερο βαθμό αξιολόγησης της πενταετίας, ανεβάζοντας τον αριθμό στο 49! Στο ίδιο παιχνίδι, άλλος ένας Αμερικανός της παφιακής ομάδας, ο Τρέιβις Γουάσινγκτον, πήρε βραβείο… τροφοδοσίας, αφού πρόσφερε 20 ασίστ στους συμπαίκτες του! Το προηγούμενο ρεκόρ πενταετίας σε ασίστ, ανήκε στον Ιάκωβο Παντελή της ΑΕΚ, ο οποίος, στις 25/3/2018, στη νίκη με 73-118 μέσα στην Πάφο επί του ΑΠΟΠ, έκανε 16 φορές χαρούμενους συμπαίκτες του.
Ρεκόρ πενταετίας αποτελούν επίσης οι φορές τις οποίες στήθηκε στη γραμμή των ελεύθερων βολών ο Στόκλι Άρνεζ Τσιάφι Τζούνιορ της Ομόνοιας, στην εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ με 80-93, και οι εύστοχες που είχε. Ο «πράσινος» Αμερικανός φόργουορντ είχε συνολικά 21/25 βολές(!!!), αριθμοί που τις περισσότερες φορές δεν καταγράφουν συνολικά ομάδες… Ο Τζέφρι Άλεν Τζούνιορ αποτελεί τον φετινό στυλοβάτη του Απόλλωνα και με αυτόν τελειώνουν οι περισσότερες επιθέσεις των «κυανόλευκων». Φέτος, σε δύο παιχνίδια ο Αμερικανός φόργουορντ σούταρε από 24 φορές για δίποντο, που αποτελεί ρεκόρ πενταετίας, όπως και τα 16 εύστοχα που είχε στο ντέρμπι με την ΑΕΛ, στις 20 Δεκεμβρίου.
Από την ΑΕΚ έρχονται τα άλλα δύο ρεκόρ πενταετίας. Το ένα είναι διπλό και το πέτυχε ο Ντέρεκ Ικουμάλο Ογκμπέιντε και αφορά βέβαια τα ριμπάουντ. Ο δυναμικός Καναδός σέντερ, στη νίκη επί του ΑΠΟΠ με 76-87 στην Πάφο, στις 19/12/2020, κατέβασε 18 αμυντικά ριμπάουντ και 24 στο σύνολο, αριθμοί που δεν καταγράφηκαν στο πρωτάθλημά μας την τελευταία πενταετία. Για τον δεύτερο ρέκορντμαν των Λαρνακέων θέλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία. Μπορεί στις 30 Ιουλίου να συμπλήρωσε 37 χρόνια ζωής, όμως φαίνεται πως ο Ανδρέας Σιζόπουλος διανύει τη δεύτερή του εφηβεία. Στις 13 Δεκεμβρίου 2020, μέσα στο «Κίτιον» απέναντι στην ΕΘΑ, ο πρώην διεθνής γκαρντ ευστόχησε σε 10 τρίποντα, σπάζοντας και το δικό του ρεκόρ, αλλά και το ρεκόρ πενταετίας, τουλάχιστον, στο κυπριακό πρωτάθλημα. Και μάλιστα σε 13 μόλις προσπάθειες. Ολοκλήρωσε το εντυπωσιακό του παιχνίδι, στη νίκη της ΑΕΚ με 106-64, με το εκπληκτικό 47 στον βαθμό αξιολόγησης, που τον κατατάσσει δεύτερο στη σχετική λίστα των ρεκόρ βραδιάς της πενταετίας, πίσω από τον πρώην συμπαίκτη του, Κόρτνι Πίγκραμ. Ατομικό ρεκόρ ήταν και οι 37 πόντοι που πέτυχε.
* Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις κορυφαίες επιδόσεις της μιας βραδιάς στη φετινή ΟΠΑΠ Basket League.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ | ΡΕΚ. | ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ | ΟΜΑΔΑ | ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ | ΑΓ. |
ΠΟΝΤΟΙ | 53 | COURTNEY-RAY PIGRAM | ΑΠΟΠ | ΑΕΛ | 10η |
ΑΜ. ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ | 18 | DEREK IKUMALO OGBEIDE | ΑΕΚ | ΑΠΟΠ | 13η |
ΕΠ. ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ | 9 | WALLEY TRISTIN | ΑΠΟΠ | ΟΜΟΝΟΙΑ | 8η |
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ | 24 | DEREK IKUMALO OGBEIDE | ΑΕΚ | ΑΠΟΠ | 13η |
ΑΣΙΣΤ | 20 | TRAVIS WASHINGTON | ΑΠΟΠ | ΑΕΛ | 10η |
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ | 6 | TRAVIS WASHINGTON ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ | ΑΠΟΠ ΑΠΟΕΛ | ΑΠΟΛΛΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑ | 4η 13η |
ΚΟΨΙΜΑΤΑ | 5 | EDEN SAMUEL EWING JEFFERY ALLEN JR | ΕΘΑ ΑΠΟΛΛΩΝ | ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕΛ | 11η 13η |
ΛΑΘΗ | 10 | STOKLEY ARNEZ CHAFFEE | ΟΜΟΝΟΙΑ | ΕΝΩΣΗ Ν.Π. | 1η |
ΚΕΡΔ. ΦΑΟΥΛ | 16 | STOKLEY ARNEZ CHAFFEE | ΟΜΟΝΟΙΑ | ΑΕΚ | 11η |
ΕΥΣΤ. ΒΟΛΕΣ | 21 | STOKLEY ARNEZ CHAFFEE | ΟΜΟΝΟΙΑ | ΑΕΚ | 11η |
ΣΟΥΤ ΒΟΛΕΣ | 25 | STOKLEY ARNEZ CHAFFEE | ΟΜΟΝΟΙΑ | ΑΕΚ | 11η |
ΠΟΣ. ΒΟΛΕΣ | 8/8 100% | BRANDON ROZZELL DALAN CHAND ANCRUM | ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝΩΣΗ Ν.Π. | ΑΠΟΠ ΑΠΟΠ | 6η 11η |
ΕΥΣΤ. ΔΙΠΟΝΤΑ | 16 | JEFFERY ALLEN JR | ΑΠΟΛΛΩΝ | ΑΕΛ | 13η |
ΣΟΥΤ ΔΙΠΟΝΤΑ | 24 | JEFFERY ALLEN JR | ΑΠΟΛΛΩΝ | ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΕΛ | 10η 13η |
ΠΟΣ. ΔΙΠΟΝΤΑ | 5/5 100% | ΣΑΪΜΟΝ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΤΕΜΟΣ ΤΟΜΠΑΖΟΣ | ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΕΛ | ΕΘΑ ΟΜΟΝΟΙΑ | 13η 9η |
ΕΥΣΤ. ΤΡΙΠΟΝΤΑ | 10 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ | ΑΕΚ | ΕΘΑ | 12η |
ΣΟΥΤ ΤΡΙΠΟΝΤΑ | 15 | COURTNEY-RAY PIGRAM ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ | ΑΠΟΠ ΑΕΚ | ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕΛ | 4η 6η |
ΠΟΣ. ΤΡΙΠΟΝΤΑ | 4/4 100% | ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ | ΕΘΑ | ΑΠΟΠ | 9η |
EFFICIENCY | 49 | COURTNEY-RAY PIGRAM | ΑΠΟΠ | ΑΕΛ | 10η |