More

  Η συνέντευξη του Ανδρέα Μουζουρίδη στην εκπομπή «ASSIST»

  -

  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ανδρέας Μουζουρίδης, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Assist» με την Άντρεα Καφά, στο κανάλι Seven Sports, όπου μίλησε για τις επιπτώσεις της πανδημείας του Κορωνοϊού στο μπάσκετ και τη δράση της Ομοσπονδίας για τη συνέχεια.

  Αναλυτικά:

  Για την χρονική στιγμή που πάρθηκε η απόφαση της διακοπής των πρωταθλημάτων: «Είχαμε πάρει πολύ γρήγορα την απόφαση της διακοπής, θα έλεγα ότι δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και τα ίδια τα σωματεία μας. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη απόφαση. Είναι πολύ άβολο και στενάχωρο να λαμβάνεις απόφαση διακοπής μεσούσης της περιόδου. Όλοι θέλουν να λαμβάνουν αυτό που αξίζουν και δικαιούνται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους τα σωματεία, είτε αυτό λέγεται κατάκτηση της πρώτης θέσης, είτε μία καλή πορεία ή οποιοσδήποτε οποιονδήποτε άλλο στόχο έχει θέσει το οποιοδήποτε σωματείο. Όμως είχαμε λάβει υπόψη μας πρωτίστως και με κυριότερο γνώμονα την υγεία των αθλητών και των αθλητριών μας. Και βεβαίως, ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός παράγοντας ήταν ότι θέλαμε να διατηρήσουμε τα σωματεία μας βιώσιμα και να μην τους επιβαρύνουμε με οποιαδήποτε έξοδα πάνω στον προϋπολογισμό τους, με μία παρατεταμένη αβεβαιότητα. Όταν πήραμε την απόφαση, ήταν η αρχή της πανδημείας. Είχαμε προλάβει το κλείσιμο των αεροδρομίων και ειδικότερα των πτήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ώστε να προλάβουν να φύγουν οι Αμερικάνοι που αγωνίζονταν στα πρωταθλήματά μας. Θεωρώ ότι εκ των πραγμάτων, κρίνεται πολύ σωστή η αντίδρασή μας και ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε αυτό το γεγονός, γι αυτό και υπήρχε και η θετική ανταπόκριση από τους προέδρους των συλλόγων μας».

  Για το αν υπάρχει επικοινωνία με την FIBA και αν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από αυτήν: «Σαφέστατα υπάρχει επικοινωνία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συγχαρούμε και την FIBA για την πολύ γρήγορη αντίδραση και την γρήγορη αντίδρασή της. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και θα ήθελα να πω ότι κάναμε και μία τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της FIBA ο οποίος χώρισε τις ομοσπονδίες βάσει της κατάταξης τους, κάναμε οι προέδροι ένα conference call, είπαμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ανταλλάξαμε ιδέας και απόψεις για το πως μπορεί η FIBA να σταθεί δίπλα στις Ομοσπονδίες. Είχε πάρει γρήγορα τις αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Να αναφέρω και βάλω μία μικρή παρένθεση εδώ, η Κύπρος θα φιλοξενούσε το Πρωτάθλημα Γυναικών Μικρών Κρατών Ευρώπης το ερχόμενο καλοκαίρι, με εννέα χώρες να συμμετέχουν. Βεβαίως αυτό έχει πάρει παράταση και θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο. Βέβαια, αυτή η μεταφορά των διοργανώσεων, έχει και τις αγωνιστικές απώλειες, γιατί οι αθλητές μας θα έχουν μία συνεχιζόμενη αδράνεια, και τώρα η Ομοσπονδία θα πρέπει να βρει εκείνες τις λύσεις για να ξαναβάλει πίσω τους αθλητές στην αγωνιστική δράση».

  Για το πότε θα ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος: «Υπάρχουν ενδείξεις από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, που λένε πως οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν μετατεθεί για αρχές φθινοπώρου. Οπότε σίγουρα ο προγραμματισμός όπως τον είχαμε υπολογίσει για την περίοδο 2020-2021 θα μεταφερθεί τουλάχιστον 15 μέρες πιο κάτω αν όλα πάνε καλά και αν μας επιτρέψουν και οι ειδικοί να ξαναρχίσουμε τα πρωταθλήματα μας. Όλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και τα παρακολουθούμε σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο».

  Για το αν υπάρχει κάποια ενημέρωση για οικονομική ενίσχυση προς τις ομοσπονδίες: «Το άσχημο είναι πως εκεί που η κυπριακή οικονομία ξεκινούσε να επανέρχεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από την κρίση του 2013, έγινε αυτό. Και εκεί που οι δεσμεύσεις που περνάμε ήταν πως από τη νέα αγωνιστική περίοδο, θα είχαμε καλύτερο προϋπολογισμό, τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως έχουμε να κάνουμε με μία διαφορετική κρίση, που πρέπει να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης από ότι είχε συμβεί το 2013. Δεν πρέπει να γίνουν αποκοπές γύρω από τον αθλητισμό, διότι ο αθλητισμός όταν στηριχθεί, έχει να δώσει πολύ περισσότερα πράγματα από ότι παίρνει. Όσον αφορά το θέμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, έχουμε πάρει κάποιες δεσμέυσεις ότι κάποια διαθέσιμα κονδύλια θα δωθούν και ήδη επεξεργάζονται από την οικονομική επιτροπή της FIBA Europe. Κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την Κύπρο είναι πως είμαστε ένα νησί, που δεν έχουμε αυτήν την άμεση σύνδεση που έχουν οι άλλες χώρες μεταξύ τους, αλλά χρειαζόμαστε αεροπλάνα για να μεταφερόμαστε και να παίξουμε στις διάφορες διεθνείς διοργανώσεις. Έτσι θα πρέπει να μας στηρίξουν ακόμα περισσότερο».

  Αν υπάρχει ανασφάλεια με τα νέα δεδομένα: «Μία δική μου εκτίμηση είναι πως θα υπάρξουν περικοπές από τα κρατικά κονδύλεια προς όλα τα ομαδικά αθλήματα. Από εκεί και πέρα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην γίνει κάποιο πισωγύρισμα. Θα προσπαθήσουμε με δικά μας μέσα, με ιδίους πόρους, να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη των σωματείων μας, όλων των κατηγοριών, ούτως ώστε να τους ενισχύσουμε και να τους διευκολύνουμε, για να μην προσθέσουν και άλλα έξοδα στα οποία μειωμένα έσοδα τα οποία ενδέχεται να έχουν».

  Για την μείωση των ξένων καλαθοσφαιριστών: «Από την περσινή χρονιά έχει γίνει η συζήτηση για την μείωση των ξένων. Πέρσι, περίπου τέτοιο καιρό, είχαμε μαζέψει τους Προέδρους των Σωματείων της Α’ κατηγορίας των Ανδρών και τους είχαμε ενημερώσει για θέμα, το οποίο είχε προκύψει μετά από ενός χρόνου εργασίας. Σε αυτό είχαν λάβει μέρος ο Σύνδεσμος Προπονητών και ο Σύνδεσμος Καλαθοσφαιριστών και είχαν ερωτηθεί και οι Πρόεδροι των Σωματείων της Α’ κατηγορίας. Είχε αποφασιστεί ομόφωνα και από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας πως για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 οι ξένοι θα ήταν πέντε, με την υποχρεωτική συμμετοχή ενός κύπριου στο παρκέ, όπως ίσχυε και για την περίοδο 2018-2019, και από την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 οι ξένοι θα μειώνονταν στους τέσσερις. Συνεπώς η Ομοσπονδία θεωρεί ότι θα λάβουμε υπόψη μας αυτό το πλάνο και θα συνεχίσουμε με αυτό. Ούτως ή άλλως γίνεται μείωση, οπότε θεωρώ ότι γίνεται αρκετή εξοικονόμιση. Δεν μπορώ όμως να πω πως μπορεί να αλλάξει περισσότερο αυτό το πλάνο, γιατί ήδη έχει δοθεί ένας χρόνος προειδοποίηση και αρκετά σωματεία έχουν εργαστεί με βάση αυτό. Έχω πει πως όταν με το καλό ξεκινήσει η σεζόν και ολοκληρωθεί, θα ξανά αξιολογήσουμε αυτό το πλάνο και θα δούμε».

  Για την ανάδειξη πρωταθλητή: «Αυτή τη στιγμή μας έχουν μείνει κάποια πρωταθλήματα, στο αναπτυξιακό επίπεδο, που το Συμβούλιο θα δώσει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν στον αγωνιστικό χώρο, αν βεβαίως τα διατάγματα του υπουργείου υγείας μας το επιτρέψουν, και μας έχει μείνει και εκκρεμότητα ο τελικός του Πρωταθλήματος της Β2′ κατηγορίας, το οποίο και εκεί θα εξαντλήσουμε όλα τα χρονικά περιθώρια, γιατί έχουν μείνει από δύο μέχρι τρεις αγώνες, άρα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 7 με 10 μέρες, οπότε αν έχουμε και την σύμφωνη γνώμη των διαγωνιζόμενων σωματείων, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρωθεί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα πρωταθλήματα τα οποία έχουν ακυρωθεί, θα γίνει μία συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και θα γίνουν εκείνες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε».

  Για την επιστροφή των μικρότερων ηλικιών στα γήπεδα: «Θα προσπαθήσουμε να μπουν τα παιδιά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ας μην ξεχνάμε πως αν ξεκινήσουμε το Σεπτέμβριο θα μιλάμε για μία αγωνιστική αδράνεια περίπου εννιά με δέκα μήνες και επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την οικονομική βιωσιμότητα των σωματείων μας, των ακαδημιών μας, αφού υπάρχει αρκετός κόσμος, οι προπονητές και διάφοροι άλλοι που δουλεύουν σε αυτές και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Δεν παραγνωρίζουμε βέβαιος ότι πάνω από όλα είναι είναι η υγεία και η ασφάλεια και δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο θα έρχεται αντίθετο με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Αλλά, ναι, ο στόχος μας είναι να το πάρουμε μέχρι τέλους και μέχρι εκεί που μπορούμε για να βάλουμε τους μικρούς καλαθοσφαιριστές πίσω στα γήπεδα. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε να το κάνουμε και με τους έφηβους και τις νεάνιδες μας, αλλά εκεί μέτρησε και το γεγονός ότι υπάρχουν και οι προσαγωγές εξετάσεις, είναι τόσο πολύ πιεσμένα τα παιδιά και στον ψυχολογικό τομέα, που το μέλλον τους είναι οι σπουδές τους σε αυτή τη φάση και δεν θα ήθελα να με τίποτα να ρισκάρουμε και την ψυχολογική τους υγεία. Από εκεί και πέρα δεν θέλαμε να τους βάλουμε και σε μία διαδικασία συζήτησης και διαφωνίας με τους ίδιους τους γονείς, γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά είναι διψασμένα να παίξουν μπάσκετ και από την άλλη είναι και το θέμα του στρατού».

  Για το πως κράτησε η Ομοσπονδία το ενδιαφέρον του κόσμου για το μπάσκετ: « Στόχος πρώτα από όλα ήταν να διατηρήσουμε την επαφή του ήδη υφιστάμενων καλαθοσφαιριστών/καλαθοσφαιριστριών μας, αλλά και όλων όσων ασχολούνται με το άθλημα και δεύτερος στόχος ήταν να προσελκύσουμε όσο πιο πολύ κόσμο μπορούσαμε για να μάθουν την κυπριακή καλαθόσφαιρα, να μάθουν το χώρο του μπάσκετ. Οι ενέργειες που κάναμε ήταν περίπου 47 εκπομπές με podcast, συνεντεύξεις από διάφορες προσωπικότητες της κυπριακής καλαθόσφαιρας και όχι μόνο. Να πω ότι το κανάλι της Ομοσπονδίας έχει ξεκινήσει από το 2019, ώστε να υπάρχουν διάφορες ωραίες συνεντεύξεις με καλαθοσφαιριστές, προπονητές και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με το χώρο της καλαθόσφαιρας. Κάναμε μία συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Κύπρου, αλλά και με τον σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης και κάναμε αρκετά σεμινάρια προπονητικής, 7 σεμινάρια μέχρι τώρα και θα συνεχιστούν με άλλα δύο την ερχόμενη εβδομάδα. Είχαμε καλεσμένους μεγάλες προσωπικότητες της προπονητικής, από τον τεχνικό διευθυντή της Εθνικής Ισραήλ, της Εθνικής Βουλγαρίας, της Μακάμπι Τελ Αβίβ και του Ολυμπιακού, τον κο Γκέρσον και ήταν μεγάλη τιμή για μας που τον είχαμε και παρέδιδε μαθήματα και τις γνώσεις στους δικούς μας τους προπονητές, είχαμε επίσης δύο προπονητές από τον μαγικό κόσμο του NBA, είχαμε τον ομοσπονδιακό μας προπονητή, και είχαμε επίσης και μεγάλους προπονητές από την Α1, ονόματα όπως ο Μάκης Γιατράς, ο Σερέλης, ο Λινάρδος, ο δάσκαλος του αναπτυξιακού, ο κύριος Ροδόπουλος, ο πολύ γνωστός μας και αγαπητός στην Κύπρου, ο Βασίλης φραγκιάς. Είχαμε και διάφορα άλλα σεμινάρια, όπως δύο σεμινάρια διαιτησίας, το ένα αφορούσε καθαρά γενικές γνώσεις στα θέματα διαιτησίας της καλαθόσφαιρας, ενώ το άλλο ήταν πιο εξειδικευμένο σεμινάριο και αφορούσε το άθλημα της καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα. Είχαμε σεμινάριο αθλητικής ψυχολογίας, αθλητικής διατροφής, αθλητικού μάρκετινγκ, τη δράση της εθνικής αρχής στοιχημάτων και είχαμε και ένα σεμινάριο για τα δικαιώματα του παιδιού από την δική μας Πρέσβειρα των δικαιωμάτων του παιδιού. Επίσης είχαμε βίντεο με ασκήσεις για προπόνηση από τον Βασίλη Κούνα. Παράλληλα προβάλλαμε από το κανάλι μας στο YouTube περίπου 30 βίντεο με παλιούς αγώνες να μας θυμίζει να μαθαίνουμε από το παρελθόν της κυπριακής καλαθόσφαιρας».

  Ολόκληρη η συνέντευξη παρακάτω:

  spot_img

  Τελευταία Νέα

  Τα αποτελέσματα του NBA

  Οι Μάβερικς νίκησαν στον πόντο το Ντένβερ 116-115 και μπορεί ο ήρωας που πέτυχε το τρίποντο της νίκης να...

  EuroLeague: Πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

  Η EuroLeague επέβαλε πρόστιμο στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (80.000 ευρώ), ενώ του απαγόρευσε και την είσοδο στα γήπεδα για τα...

  Η παρακάμερα του ντέρμπι «αιωνίων»

  Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε στο Youtube την αθέατη πλευρά του ντέρμπι αιωνίων. Δείτε την παρακάμερα του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός:   Για να μαθαίνετε...

  G-League: Διαστημικός Κώστας Αντετοκούνμπο

  Παρά την ήττα των Windy City Bulls απ’ τους Cleveland Charge με 109-107, δεν πτόησε καθόλου τον Κώστα Αντετοκούνμπο,...

  Διαβάστε επίσης...Σχετικά
  Προτεινόμενα για εσάς