More

  Κώστας Εγγλέζος: «Το φαινόμενο όπου το κάθε παιδί αποκτά τη δική του προσωπική ταυτότητα!»

  -

  Το σημερινό μας θέμα αναφέρεται σε ένα φαινόμενο, που σχεδόν όλοι οι αναπτυξιακοί προπονητές, καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνότερα στην ηλικιακή κατηγορία 15-16 ετών, όμως σπανιότερα μπορεί να το συναντήσουμε και σε μικρότερες ηλικίες.

  Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην περίπτωση όπου ένα παιδί δέχεται από τον προπονητή του μια ξεκάθαρη εντολή, για εκτέλεση μιας κινητικής δεξιότητας, αυτό όμως επιλέγει μια εναλλακτική τεχνική, που είναι ορθή βάσει των κανονισμών, αλλά δεν είναι αυτό που ζήτησε ο προπονητής.

  Γυρνώντας το χρόνο πίσω, θυμάμαι πως αντιμετώπισα τέτοιες περιπτώσεις, η απειρία όμως με οδηγούσε σε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, αφού συνήθως θεωρούσα ότι επρόκειτο για αδεξιότητα εκ μέρους των παιδιών.

  Σήμερα είμαι σε θέση να πω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα μου αισθάνομαι ικανοποίηση, ιδιαίτερα αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δικαιολογούν την εμφάνιση των αποκλίσεων. Παράγοντες όπως η σχέση της χρονολογικής με την βιολογική ηλικία ή η προπονητική ηλικία σε σχέση με το επίπεδο της γενικότερης τεχνικής κατάρτισης.

  Το φαινόμενο αυτό σηματοδοτεί εν ολίγης την περίοδο, όπου το κάθε παιδί ξεκινάει να αποκτά το δικό του στιλ, τη δική του προσωπική ταυτότητα. Ένα παράδειγμα που θυμάμαι, αφορά ένα από τα πιο ταλαντούχα και πειθαρχημένα παιδιά που είχα την ευκαιρία να προπονήσω. Ο Κωσταντίνος Παπακώστας που από την ηλικία των 14 ετών, χρησιμοποιούσε στο ξεμαρκάρισμα για την υποδοχή της μπάλας, το σταμάτημα με τα δύο πόδια ταυτόχρονα (jump stop). Έδειχνε ότι αυτή η τεχνική του ταιριάζει, αυτή την τεχνική θα εμπιστευόταν. Και παρόλη τη προσπάθεια που κατέβαλα για εκμάθηση του σταματήματος με βηματισμό (stride stop), το παιδί είχε φτιάξει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά που ουσιαστικά ήταν το προσωπικό του στυλ, κομμάτια της ταυτότητάς του.

  Φανταστείτε λοιπόν να υπήρχε προπονητής που να απέτρεπε στον Πρίντεζη από το να εκτελεί το γνωστό «πετακτάρι», γιατί η μπάλα ξεκινά από πολύ χαμηλά, τον Allen Iverson με το cross-over όπου η μπάλα στο ξεκίνημα της ντρίπλας βρίσκεται τόσο έξω από το σώμα και ψηλά ή τον Τζον Κόρφα που χρησιμοποιούσε το ένα χέρι στο σουτ.

  Όλοι οι πιο πάνω ανάπτυξαν αυτές τις τεχνικές από παιδιά, φυσικά τελειοποιώντας τες σταδιακά. Αυτά για σήμερα, καλή συνέχεια!

  – Κώστας Εγγλέζος

  spot_img

  Τελευταία Νέα

  Παρελθόν από τη Μπασκόνια ο Βέτζελ

  Ήταν η πρώτη σεζόν στην Ευρώπη για τον ύψους 2,08 μέτρων Wetzell. Ο 25χρονος δεν αγωνίστηκε στην EuroLeague για...

  Στην Κοράλ Ροάν ο Στέφαν Μούντι!

  Ένας από τους βασικότερους παίκτες της Λάρισας και από τους πρωτεργάτες της πορείας της ομάδας μέχρι τα ημιτελικά της...

  Ανανέωσε με την Μονακό ο Άλφα Ντιαλό

  Ακόμα μια συμφωνία για την Μονακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μονεγάσκοι έδωσαν τα χέρια με τον άλλοτε παίκτη του...

  Έφυγε από την ζωή ο Κρις Κέφαλος

  Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου ο Κρις Κεφαλάς σε ηλικία 77 ετών. Ο Κρις εκτός...

  Διαβάστε επίσης...Σχετικά
  Προτεινόμενα για εσάς