Σε επίπεδο αγωνιστικής φιλοσοφίας υπάρχουν απεριόριστες απόψεις πάνω σε τέτοιου είδους προπονητικών προβληματισμών. Μέσα από την εμπειρία μου θα έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα, από την ατομική προπόνηση κατά την αγωνιστική περίοδο προκύπτουν αρκετά οφέλη.
Θα πρέπει να σημειώσω ότι ατομική προπόνηση δεν σημαίνει κατά ανάγκη προπόνηση ατομικής τεχνικής. Σε μια προπονητική μονάδα ακόμα και με την παρουσία ενός μόνο παίκτη και του προπονητή, μπορεί το αντικείμενο να έχει παράλληλα και τακτική κατεύθυνση.
Μεγάλο πλεονέκτημα της ατομικής προπόνησης είναι ότι τα αποτελέσματα είναι άμεσα κυρίως όταν κινούμαστε στον τομέα της «εφαρμοσμένης» προπόνησης. Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα όμως είναι το γεγονός ότι τόσο συνειδητά όσο και υποσυνείδητα οι παίκτες δέχονται ότι κατά την διάρκεια τέτοιων προπονήσεων εξυπηρετούνται οι προσωπικές τους αδυναμίες. Άρα το αντιλαμβάνονται σαν κάτι που θα τους βοηθήσει και σε προσωπικό επίπεδο.
Όσοι προπονητές πραγματοποιούν ατομικές προπονήσεις γνωρίζουν με πόση διάθεση και ενθουσιασμό τις αντιμετωπίζουν οι αθλητές, ένα σημείο πολύ σημαντικό ώστε να διατηρούμε σε επιθυμητά επίπεδα, σε καθημερινή βάση το ενδιαφέρον τους. Θα έλεγα επιπρόσθετα ότι κατά την αγωνιστική περίοδο, μπορεί να προκύψουν θέματα που η επιστροφή στα βασικά και τα εξειδικευμένα ατομικά προγράμματα, να αποτελούν έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Υπάρχει κανείς που δεν θα εξοικονομούσε χρόνο ώστε να ενσωματώσει στην προπόνηση του ατομικό πρόγραμμα, έστω και αν δεν ήταν μέρος του μικρόκυκλου που διανύει η ομάδα την συγκεκριμένη περίοδο;
Κλείνοντας θα υπενθύμιζα ότι κάθε αθλητής που περνά μια περίοδο μειωμένης απόδοσης, σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία και αν ανήκει, χρειάζεται από κάθε επιστημονική άποψη ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Αυτά για σήμερα, καλημέρα σας!