Παθιασμένος με τον αθλητισμό, πιστός υπηρέτης της καλαθόσφαιρας, ο άνθρωπος που δημιούργησε από το «μηδέν» την μεγάλη ΑΕΛ: Ο Μιχάλης Νικολαΐδης!
Ο ίδιος ήταν αθλητής του στίβου στα νιάτα του, στα 200μ. και το άλμα εις μήκος. Όταν ολοκλήρωσε το Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου (το 1956) και παρά το γεγονός πως διορίστηκε στο Δημοτικό του Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία και μετά στο 5ο Δημοτικό Λεμεσού (και για λίγο στο Δημοτικό της Ζωοπηγής), πήρε την απόφαση να φύγει για την Ελλάδα, ώστε να εγγραφεί στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής.
Επέστρεψε στην Τεχνική Σχολή και στη συνέχεια στο Λανίτειο, ενώ ανέλαβε και προπονητής στίβου στον ΓΣΟ. Το 1964 όμως, η συνάντησή του με τον Γιώργο Κίνα, τροχοδρόμησαν τη νέα σταδιοδρομία του Νικολαΐδη.
Ο Γιώργος Κίνας ήταν ένας από τους λαμπρούς ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ. Στην συνάντησή του με τον Νικολαΐδη, του είπε πως «είμαστε σωματείο που ονομάζεται Αθλητική Ένωση Λεμεσού και εκτός από ποδόσφαιρο, καμία άλλη αθλητική δραστηριότητα δεν έχουμε αναπτύξει για τους νέους μας». Μετά από αυτή τη συνάντηση, δεν πέρασε πολύς χρόνος για να μετατραπεί σε γήπεδο πετόσφαιρας πρώτα και καλαθόσφαιρας μετά, το χωράφι που βρισκόταν πίσω από το σωματείο της ΑΕΛ.
Κάπως έτσι, άρχισε η δημιουργία της καλαθοσφαιρικής ΑΕΛ, με προπονητή τον Μιχαλάκη Νικολαΐδη και έφορο τον Γιώργο Κίνα. Οι συνθήκες μπορεί να μην ήταν οι καλύτερες, όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές κυρίως, όμως με την αγάπη των παιδιών για το μπάσκετ, σιγά-σιγά όλα ξεπεράστηκαν.
Ο Μιχάλης Νικολαΐδης με εργατικότητα, μεθοδικότητα, αλλά και αυστηρότητα, εμπέδωσε στους καλαθοσφαιριστές της ΑΕΛ το ομαδικό πνεύμα και την νοοτροπία του επαγγελματία αθλητή. Είχε ήδη ανιχνεύσει τα πρώτα ταλέντα της ΑΕΛ, από το πέρασμά του στο Λανίτειο. Δώνης Κουνούνης, Αντρέας Χριστοδούλου (γιατρός), Λουκαΐδης, Πανίκος Εύζωνας κ.α. ήρθαν στους γαλαζοκίτρινους και δούλεψαν υπό τις οδηγίες του.
Ακολούθησαν Κατσαμπής, Θυρώτος, Παλάλας, Σιλβέστρος, Μιχαηλίδης, Λοϊζίδης, Φωτάς κλπ. Χαρακτηριστικό πως χρησιμοποίησε τον Δημήτρη Παλάλα στην ανδρική ομάδα σε ηλικία μόλις 15 ετών!
Η δικαίωση της σκληρής δουλειάς, ήρθε το 1974 με την κατάκτηση του πρωτου τίτλου. Ακολούθησε μία σειρά πολλών άλλων επιτυχιών και η καθιέρωση της ΑΕΛ ως μίας μεγάλης καλαθοσφαιρικής δύναμης…