More

  ΠΑΕΚ Κερύνειας: Ένα… παραμύθι με τραγικό τέλος

  -

  Η Κερύνεια πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, γνώρισε τις δικές της αθλητικές επιτυχίες. Στην καλαθόσφαιρα είχε την δική της ομάδα-μοντέλο της εποχής, την ΠΑΕΚ Κερύνειας η οποία κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο της πρωταθλήτριας (από το 1970 μέχρι το 1972), τρεις ασπίδες της Ομοσπονδίας (1969-1971), ενώ άλλες τρεις, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου!

  Η ΠΑΕΚ ιδρύθηκε το 1953 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο. Πρωταγωνιστές της ίδρυσης ήταν ο Τάκης Γεωργιάδης, ο Αντώνης Παγούρας, ο Τεύκρος Χειμώνας και ο Δήμος Καραμαλλάκης. Ως έμβλημα επιλέχθηκε ο δικέφαλος αετός και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.

  Τότε η ΠΑΕΚ αναγραφόταν με ένα «Ε» και όχι με δύο όπως σήμερα (ΠΑΕΕΚ), αφού το δεύτερο προστέθηκε το 1975, μετά την ενοποίηση της ΠΑΕΚ Κερύνειας και της ΑΕΚ Καραβά (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας).

  Οι πρώτες επιτυχίες και ο αγώνας εναντίων των Άγγλων

  Ο κόσμος της Κερύνειας αγαπούσε τα σπορ και αγκάλιασε την καλαθόσφαιρα. Πρώτος προπονητής ανέλαβε ο Τεύκρος Χειμώνας, ο οποίος έβαλε τα πρώτα λιθαράκια στο άθλημα με τα παιδιά του γυμνασίου το 1950-51. Στη συνέχεια, με την ίδρυση της ΠΑΕΚ, ανέλαβε ο Αντώνης Παγούρας ο οποίος είχε έρθει από την Ελλάδα. Το 1955-56 η ομάδα διακρίθηκε στο Παγκύπριο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα. Κάποια από τα ονόματα της εποχής ήταν οι Νίκος Γιάγκου, Βάσος Λεπτός, Ερμής Χριστοδούλου, Μιχάλάκης Λεπτός, Ευγένιος Σωτηρόπουλος, Ανδρέας Κελέσιης κ.α. Στις 16 Φεβρουαρίου του 1957 οι Άγγλοι συλλαμβάνουν σχεδόν όλους τους καλαθοσφαιριστές της ΠΑΕΚ. Μεσολάβησαν τα γεγονότα του 1955-1959, του Αγώνα της ΕΟΚΑ και μετά το 1960 άρχισε και πάλι η καλαθοσφαιρική ζωή στην Κερύνεια.

  Το νέο «χτίσιμο» και ο δρόμος προς τις επιτυχίες

  Ο άνθρωπος που οδήγησε την ΠΑΕΚ στον δρόμο των επιτυχιών, ήταν αδιαμφισβήτητα ο Αλέκος Ιακωβίδης. Ο μεγαλύτερος μπασκετάνθρωπος της δεκαετίας 60-70, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Ανδρέα Παμπόρη και δεν πιστεύουμε πως διαφωνούν πολλοί μαζί του. Για να βρεθεί ο Ιακωβίδης στην Κερύνεια, χρειάστηκε μία… μετάθεση, αφού ο Νίκος Καλαποδάς πήγε στο Γυμνάσιο Λύσης (ήταν κάτοικος του διπλανού χωριού, της Αθηαίνου) και ο προπονητής (και παίκτης) των επιτυχιών της ΠΑΕΚ, έπιασε αμέσως δουλειά.

  Οι χαμένοι τελικοί κυπέλλου και το πρώτο πρωτάθλημα

  Ο Ιακωβίδης, με τις γνώσεις του και τις πρωτοποριακές τεχνικές του, βοήθησε τους παίκτες του να φτάσουν σε ψηλό επίπεδο. Παίκτες όπως ο Ερμής Χριστοδούλου (αρχηγός της ομάδας), ο Πανίκος Πάρπας, ο Τάκης Τσαγγαρίδης, ο Γιώργος Μουστάκας, ο Χρίστος Καρεφυλλίδης, ο Αντρέας Παμπόρης, ο Κύπρος Τσέντας, ο Άριστος Κωνσταντινίδης και ο Στέλιος Παμπόρης. Όλοι μαζί δημιούργησαν την τότε «Βασίλισσα» της Κυπριακής καλαθόσφαιρας, τίτλος που σήμερα κατέχει η ΑΕΛ.

  Το 1969 η ΠΑΕΚ έφτασε στο πρώτο τελικό Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από τον Πεζοπορικό με 74-72. Την επόμενη χρονιά οι δύο ομάδες βρίσκονται και πάλι στον τελικό, με την ομάδα της Λάρνακας να κατακτά και πάλι το τρόπαιο (94-78). Όμως λίγο αργότερα η ΠΑΕΚ δούλεψε σκληρά και κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα (1970) παίρνοντας τα «σκύπτρα» από τον Διγενή Ακρίτα Μόρφου και την ΕΝΑΔ.

  Το 1971 η ΠΑΕΚ φτάνει σε δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση πρωταθλήματος. Με βασική πεντάδα τους Αλέκο Ιακωβίδη, Πανίκο Πάρπα, Τάκη Τσαγγαρίδη, Γιώργο Μουστάκα και Ανδρέα Παμπόρη, έφτασε μία ανάσα από το νταμπλ, όμως ο Πεζοπορικός και πάλι, στον τελικό του Κυπέλλου, δεν επέτρεψε στην ΠΑΕΚ να πανηγυρίσει την κατάκτηση του συγκεκριμένου τροπαίου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (97-83).

  Το 1972 η ΠΑΕΚ με πρωτοστάτες τον νεαρό Γιώργο Μουστάκα και τον Αλέκο Ιακωβίδη, εμφανίστηκε ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ο τρίτος συνεχόμενος τίτλος κρίθηκε στον αγώνα με την ΑΕΛ στη Λεμεσό, στις 10 Ιουνίου 1972.

  Παράλληλα έλαβε μέρος σε τρία Πανελλήνια Πανεπαρχιακά Πρωταθλήματα (πρόκρισης στην Α’ Εθνική), κερδίζοντας τον θαυμασμό των Ελλαδιτών φιλάθλων και δημοσιογράφων. Το 1972 έφτασε μία ανάσα από την συμμετοχή της στην Α’ Εθνική, αφού στον κρίσιμο αγώνα με τον Απόλλωνα Πατρών, έχασε με 73-72!

  Η τουρκική θηριωδία του 1974, προσφυγία, αγνοούμενοι και ο θάνατος του Μουστάκα

  Η ΠΑΕΚ ήταν στο απόγειό της! Κι όμως, η τραγωδία πλησίαζε… Η ιστορία δεν θα είχε καθόλου καλό τέλος. Η τουρκική θηριωδία του 1974 έφερε την προσφυγοποίηση, αγνοούμενους αθλητές, αλλά και τον τραγικό θάνατο του Γιώργου Μουστάκα.

  Ο 21χρονος καλαθοσφαιριστής, λοχίας το 1974, Γιώργος Μουστάκας, κληρωτός της 32ης Μοίρας Καταδρομών, αγνοείτo από τις 24 Ιουλίου 1974. Εθεάθη για τελευταία φορά σε περιοχή μεταξύ Πέλλα Πάις και Δικώμου. Τα οστά του Γεώργιου Μουστάκα βρέθηκαν τελικά με τη διαδικασία της ταυτοποίησης μόλις τον Απρίλιο του 2011.

  Τραγική ειρωνία; Ο Μουστάκας είχε προλάβει να δώσει πριν την εισβολή μια συνέντευξη στην οποία αποκάλυπτε ότι ήθελε να γίνει γυμναστής. Είχε επίσης δηλώσει ότι αν δεν αγωνιζόταν στην ΠΑΕΚ που λάτρευε, θα ήθελε να φορέσει τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ ή του Απόλλωνα Πατρών. Όπως επίσης και ότι αυτοί που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την καλαθόσφαιρα ήταν οι Ερμής Χριστοδούλου και Αλέκος Ιακωβίδης. Μεγάλο του όνειρο ήταν να αγωνιστεί κάποτε σε μια μεγάλη ομάδα του εξωτερικού. Αυτό δεν έγινε ποτέ γιατί ο Αττίλας του στέρησε τη ζωή…

  Ο καλαθοσφαιριστής της ΠΑΕΚ Γιώργος Τριγγής, κληρωτός της 32ης Μοίρας Καταδρομών, αγνοείται από τις 22 Ιουλίου 1974. Εθεάθη για τελευταία φορά στην Κερύνεια. Ηταν 19 ετών.

  Ο καλαθοσφαιριστής της ΠΑΕΚ Ανδρέας Χαραλάμπους, εθελοντής στρατιώτης, αγνοείται από τις 25 Ιουλίου 1974. Εθεάθη για τελευταία φορά στο Πέλλα Πάις. Ηταν 20 ετών.

  Ο καλαθοσφαιριστής της ΠΑΕΚ Χρίστος Καρεφυλλίδης, προστάτης οικογένειας, έφεδρος της 33ης Μοίρας Καταδρομών, πολέμησε στον Αγιο Ιλαρίωνα. Φαίνεται να δηλώθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό ως αιχμάλωτος στο Μπογάζι. Αγνοείται. Ηταν 20 ετών.

  Ο καλαθοσφαιριστής της ΠΑΕΚ Ντίνος Τσαγγαρίδης, μαθητής, αγνοείται από τις 24 Ιουλίου 1974. Εθεάθη για τελευταία φορά μαζί με τον αδελφό του Λούη, σε περιοχή μεταξύ Πέλλα Πάις και Συγχαρί. Ηταν 16 ετών.

  Ο καλαθοσφαιριστής της ΠΑΕΚ Λοϊζος Τσαγγαρίδης, προστάτης οικογένειας, αγνοείτο από τις 24 Ιουλίου 1974. Εθεάθη για τελευταία φορά μαζί με τον αδελφό του Ντίνο, σε περιοχή μεταξύ Πέλλα Πάις και Συγχαρί. Ηταν 26 ετών. Τα οστά του Λοΐζου Τσαγγαρίδη ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Αψιθιώτισσα στον Πενταδάκτυλο και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου, 2014 στον ιερό ναό Αγίου Νικόλαου στην Πάνω Λακατάμια και ενταφιάστηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας.

  Ο καλαθοσφαιριστής της ΠΑΕΚ Φοίβος Φιερός, κληρωτός του Ναυτικού αγνοείται από τις 20 Ιουλίου. Ηταν μέλος του πληρώματος της τορπιλλακάτου Τ3 η οποία πλήγηκε από τουρκικό αντιτορπιλλικό το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου 1974. Ηταν 20 ετών…

  spot_img

  Τελευταία Νέα

  Λαύριο: Ανακοίνωσε Τζάστιν Γκρέι

  Σημαντική μεταγραφή για το Λαύριο καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζάστιν Γκρέι. Την περσινή αγωνιστική περίοδο ο Αμερικανός σμολ...

  Καβαλίερς: Χάνουν για δύο εβδομάδες τον Μόμπλι

  Οι άνθρωποι των Καβαλίερς ενημέρωσαν ότι δεν είναι κάτι το ανησυχητικό αλλά θα προφυλαχθεί , για να τον έχουν...

  Προμηθέας: H ανακοίνωση για την έναρξη της σεζόν

  Η ΚΑΕ Προμηθέας έστειλε ένα μήνυμα σε όλους τους φιλάθλους της, να παρευρεθούν στο Promitheas Park αύριο στις 19:30...

  Σίξερς: «Κατάπιαν» τους Νετς μέσα στο Μπρούκλιν

  Σχεδόν οκτώ μήνες μετά την απόκτησή του με ανταλλαγή, ο Μπεν Σίμονς έκάνει την πρώτη του εμφάνιση με τους...

  Διαβάστε επίσης...Σχετικά
  Προτεινόμενα για εσάς