Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους*
Ανάμεσα στις ειδήσεις που βγήκαν πριν μερικές μέρες από τις ανακοινώσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, αναφορικά με την κατάληξη της εγκαταλειφθείσας σεζόν του 2019-20 και τον τρόπο διεξαγωγής της ΟΠΑΠ Basket League του 2020-21, ήταν και η μειωμένη διάρκεια της επόμενης μπασκετικής σεζόν.
Εκ πρώτης όψεως, κάποιος μπορεί αν σταθεί επικριτικά απέναντι στη μικρότερη χρονική διάρκεια της σεζόν του 2020-21. Άποψη μου, όμως, είναι πως η απόφαση ήταν η σωστή. Η αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση του COVID-19 και η αναπάντεχη μείωση εσόδων για οργανισμούς, φορείς και ομάδες, υποχρεώνει άπαντες να θέσουν ως προτεραιότητα τον περιορισμό των εξόδων τους.
Κάτι παρόμοιο κάναμε και στην Ένωση Αθλητικογράφων, όπου εξετάσαμε πρόσφατα τον προϋπολογισμό και ακολούθως προχωρήσαμε σε διαφοροποιήσεις για τη νέα χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση. Το ίδιο και στο κυπριακό μπάσκετ -η μείωση της διάρκειας της επόμενης σεζόν και του συνόλου των αγώνων για κάθε ομάδα, θα δώσει την ευκαιρία στις ομάδες να περιορίσουν κατά 15% περίπου το μισθολόγιο τους και κατά 20% περίπου τα άλλα έξοδα, όπως μεταφορικά, διαιτησία κτλ.
Όμως, είναι πολύ σημαντικό, αυτή η μείωση στη διάρκεια, να αποτελέσει one off μέτρο και από τη σεζόν 2021-22 όχι μόνο πρέπει να επανέλθουμε στην… προ-κορωνοϊού διάρκεια, αλλά πρέπει η ΚΟΚ και οι ομάδες να δουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεγαλώσουν λίγο περισσότερο τη σεζόν.
Ας βάλουμε κάποια νούμερα κάτω: Θυμίζω κατ’ αρχάς ότι η ΚΟΚ ανακοίνωσε πως η ρέγκιουλαρ σίζον του 2020–21 θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου 2020 και πως η προημιτελική φάση των πλέι οφ και τα πλέι άουτ της 9ης και 10ης ομάδας (δηλαδή η τελευταία φάση στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δέκα ομάδες) θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2021. Δηλαδή, 5 περίπου μήνες δράσης. Για τις ομάδες που ακολούθως θα προχωρήσουν στα πλέι οφ, η σεζόν γι΄ αυτές θα διαρκέσει συνολικά περίπου 6 μήνες.
Για σκοπούς σύγκρισης, η σεζόν 2018–19 στην Κύπρο (δηλαδή η πιο πρόσφατη που ολοκληρώθηκε) είχε περίπου 6 μήνες δράσης στη ρέγκιουλαρ σίζον και 1 μήνα πλέι οφ. Δηλαδή, 7 μήνες διάρκεια.
Και πάλι, για σκοπούς σύγκρισης, εξέτασα τη διάρκεια της ίδιας σεζόν (2018-19) σε άλλα πέντε πρωταθλήματα χωρών με παρόμοιο μπασκετικό μέγεθος με την Κύπρο. Στην Ουγγαρία έπαιξαν μπάσκετ για 8,5 μήνες, σε Αυστρία και Ρουμανία για 8 και σε Γεωργία και Δανία για 7 μήνες.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η επτάμηνη σεζόν στην Κύπρο είναι από τις μικρότερες σε διάρκεια, αλλά όχι μακριά από το μέσο όρο.
Για καιρό λέγαμε για τη μικρή διάρκεια της σεζόν και την ανάγκη αυτή να επεκταθεί, αφού πολύ απλά, περισσότερο μπάσκετ, σημαίνει περισσότερο ενδιαφέρον για το σπορ, μεγαλύτερη δυνατότητα για χορηγικά έσοδα, καλύτερη ευκαιρία για προσέλκυση αξιόλογων παικτών (ειδικά αν μείνουν οι ξένοι στους τέσσερις ή μειωθούν περαιτέρω).
Με τον Αχιλλέα Καϊμακλίου να φαίνεται πως θα αποτελεί τη δέκατη ομάδα της ΟΠΑΠ Basket League, είναι ρεαλιστική η ευκαιρία για ένα πρωτάθλημα τριών γύρων (με 27 αγώνες ρέγκιουλαρ σίζον) και ακολούθως με μια γεμάτη ποστ σίζον που θα αρχίζει από τα προημιτελικά. Μια σεζόν που θα έχει διάρκεια κοντά στους 8 μήνες και το σημαντικότερο, με περισσότερα παιχνίδια για τις ομάδες.
Η μειωμένη σεζόν του 2020-21 πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση. Και με φρέσκια αρχή μετά τον κορωνοϊό, είναι ευκαιρία για ένα πιο ισχυρό πρωτάθλημα από το 2021 και μετά.
* Δημοσιογράφος / Twitter: @erodotos