Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους*
Στις 19 Ιουνίου 2020 η Κύπρος έγινε μία από τις 17 χώρες που συμμετείχαν στη πρώτη επίσημη διοργάνωση της FIBA στο χώρο του esports, το FIBA E-Sports Open 2020. Για τη δημιουργία της πρώτης μας εθνικής esports, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης διοργάνωσε πριν μερικές εβδομάδες διαδικασία επιλογής μέσα από την οποία αναδείχθηκε η επτάδα των διεθνών μας.
Για τους μη-gamers, το ΝΒΑ 2Κ είναι ένα ετήσιο παιχνίδι όπου μία από τις επιλογές (modes) είναι το MyPLAYER, στο οποίο δημιουργείς έναν καλαθοσφαιριστή, με όποια στοιχεία θέλεις (όνομα, θέση, ύψος, σωματικά χαρακτηριστικά και πολλά άλλα) και ακολούθως μέσα από το MyCAREER, γίνεσαι draft, κτίζεις καριέρα στο ΝΒΑ, κατακτάς διάφορα συγκεκριμένα milestones (σε πόντους, επιτυχίες, νίκες κτλ) και σιγά-σιγά στόχος είναι να φτάσεις το rating του παίκτη σου στο μάξιμουμ, που είναι το 99.
Ο Erodotos “Big Cat” Miltiadous (εννοείται, πως το παρατσούκλι είναι παραπομπή στον Άη Δεμέτη), αν και έφτασε μόλις μέχρι το 95 στο ΝΒΑ 2Κ17 (το τελευταίο version που έπαιξα), ήταν όμως αρκετό να πάρει δύο πρωταθλήματα με τους Μιλγουόκι Μπακς και τον Άνταμ Σίλβερ να τον τιμήσει (δις) με το βραβείο του MVP.


Το αντίστοιχο rating των αληθινών παικτών στο ΝΒΑ 2K είναι ένα κυρίαρχο θέμα debate στο χώρο του μπάσκετ, από τους ίδιους τους παίκτες κιόλας, αφού αυτά αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανάλογα με την παρουσία τους στο παρκέ. Αυτή τη στιγμή, τρεις παίκτες είναι στο 97 στο ΝΒΑ 2Κ20, οι ΛεΜπρον Τζέιμς, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Τζέιμς Χάρντεν.
Το να έχεις, λοιπόν, παίκτη στο 99 είναι σπουδαία υπόθεση στο ΝΒΑ 2Κ.
Η επτάδα της Εθνικής Κύπρου esports, μαθαίνω, έχει πέντε παίκτες με rating 99, έναν στο 97 και έναν στο 95. Μάλιστα, είμαστε τυχεροί, διότι σε αντίθεση με την Εθνική 5×5 όπου οι διαθέσιμοι ψηλοί μας ήταν πάντοτε λιγοστοί, η Εθνική esports έχει και center με rating 99 (Κωνσταντίνος Κοντογιώργης) και power forward στο 99 (Φοίβος Γρίβας). Σημαντικό αυτό, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών στο 2Κ όταν φτιάχνουν τον παίκτη τους, τον χρίζουν πόιντ γκαρντ -για να κρατάνε μπάλα.
Εν τω μεταξύ, ο “Big Cat” Miltiadous είναι Power Forward με εξαιρετικό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση και ο καλύτερος στη λίγκα (χωρίς υπερβολή) στις καταστάσεις pick & roll. Σκέφτομαι να τον βγάλω από το retirement ενόψει του επόμενου FIBA E-Sports Open, το 2021…
Όπως και να ‘χει, ας επιστρέψουμε στο θέμα μας, που είναι τα esports.
Τι είναι τα esports; Είναι μία μορφή αθλητικού διαγωνισμού χρησιμοποιώντας βιντεοπαιχνίδια.
Λίγο-πολύ, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα esports έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια βιομηχανία αξίας δισεκατομμυρίων, με εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο να ασχολούνται, με διεθνείς διοργανώσεις να διεξάγονται και επαγγελματίες παίκτες να αμείβονται με τεράστια ποσά.
Η γιγάντωση αυτού του χώρου έχει τραβήξει εδώ και λίγα χρόνια και την προσοχή του κόσμου του αθλητισμού. Βλέπουμε πλέον επαγγελματικές επίσημες λίγκες, όπως το NBA 2K League αλλά και στα μέρη μας -ομάδες όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και τις άλλες να συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις esports στο παιχνίδι FIFA.
Φυσιολογικά, ήταν επόμενο να ανοίξει ακολούθως η συζήτηση για την ένταξη των esports στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον Οκτώβριο του 2017 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έκανε λόγο για πρώτη φορά στα esports, όπου αναγνώρισε την ραγδαία άνοδο του χώρου, καθώς και τον κόπο και τις θυσίες (σωματικά και ψυχολογικά) που αφιερώνουν οι παίκτες, ενώ τόνισε ότι τα παιχνίδια που θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τους Ολυμπιακούς, πρέπει «να συνάδουν με τους κανονισμούς του Ολυμπιακού Κινήματος»
Ουσιαστικά, τα βασικότερα προβλήματα για τη ΔΟΕ ήταν η μη ύπαρξη μιας και μόνο αναγνωρισμένης διεθνής αρχής/ομοσπονδίας, όπως συμβαίνει με όλα τα Ολυμπιακή και υποψήφια Ολυμπιακά αθλήματα και η χρήση «βίαιων» βιντεοπαιχνιδιών, όπως shooters και real time strategy. Μικρότερα προβλήματα, οι ετήσιες κυκλοφορίες νέων παιχνιδιών ΝΒΑ 2Κ και FIFA και η ύπαρξη διαφόρων κονσόλων, όπου οι παίκτες σε PlayStation, PC και Xbox, δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Τον Δεκέμβριο του 2019 η ΔΟΕ σε νέα τοποθέτηση της, είπε ότι για τυχόν μελλοντικά Ολυμπιακά αγωνίσματα, θα ληφθούν υπόψη μόνο αθλητικά παιχνίδια και πως αυτά πρέπει να προωθούν παράλληλα τη σωστή σωματική και ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων μέσα από τις κονσόλες εικονικής πραγματικότητας. Για τη ΔΟΕ, είναι σημαντικό τα esports να μην καθηλώνουν τους παίκτες μόνο μπροστά από την οθόνη, αλλά να δίνουν την ώθηση στον κόσμο να υιοθετήσουν πρακτικές καλής σωματικής αγωγής.
Ήδη είδαμε τα esports σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως τους Πανασιατικούς Αγώνες του 2018, όπου συμπεριλήφθηκαν ως σπορ επίδειξης, που δεν μετρούσε στον πίνακα μεταλλίων.
Προς το παρόν, ο δρόμος προς την Ολυμπιακή συμπερίληψη είναι ακόμη μακρύς. Δεν θα είναι, όμως, καθόλου παράξενο να δούμε κάποια στιγμή το μπάσκετ esports να παίρνει θέση στο Ολυμπιακό καλεντάρι, μαζί με το 5×5 και το νέο 3×3. Και ωραίο, θα ήταν, σε αυτό το version να δούμε και την Κύπρο να συμμετέχει!
* Δημοσιογράφος / Twitter: @erodotos