More

  Το κυπριακό depth chart των εννιά ομάδων

  -

  Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους*

  Η μείωση σε τρεις των ξένων καλαθοσφαιριστών που δικαιούται να διαθέτει στο ρόστερ της η κάθε ομάδα, είναι το στοιχείο που αναμφίβολα θα καθορίσει τη σεζόν 2020/21, στην επανέναρξη της μπασκετικής δράσης, μετά την απότομη διακοπή λόγω της πανδημίας του COVID-19.

  Ο μικρότερος αριθμός των ξένων αλλάζει πολύ το παιχνίδι, αφού πλέον οι έμπειροι Κύπριοι, που είναι σε θέση να δώσουν άμεσα καλά και ποιοτικά λεπτά, αποκτούν καθοριστικό ρόλο.

  Μέχρι πέρσι, η κάθε ομάδα ήταν υποχρεωμένη να έχει στο παρκέ ανά πάσα στιγμή έναν γηγενή παίκτη (δηλαδή, ο οποίος είχε δελτίο για τουλάχιστον δύο χρόνια σε κυπριακή ομάδα πριν κλείσει τα 18 του χρόνια). Αυτό σήμαινε ότι η κάθε ομάδα έπρεπε να διαθέτει μίνιμουμ δύο και σίγουρα τρεις εξίσου ικανούς γηγενείς, για λόγους ροτέισον.

  Με τρεις ξένους, τώρα, για την κάθε ομάδα, αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, στο παρκέ θα βρίσκονται δύο Κύπριοι. Κι αυτό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν τραυματισμοί ξένων ή τα λεπτά που οι ξένοι θα βρίσκονται στον πάγκο για λόγους ξεκούρασης.

  Άρα, η κάθε ομάδα που θέλει να διεκδικήσει τίτλους, πρέπει να έχει στο ρόστερ της, τουλάχιστον τέσσερις και ιδανικά πέντε ή έξι γηγενείς που να μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο παιχνίδι.

  Εξετάζοντας το σημερινό (αρχές Αυγούστου) depth chart της κάθε μίας από τις εννιά ομάδες της ΟΠΑΠ Basket League σε ό,τι αφορά το κυπριακό δυναμικό, βγάζουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, που λίγο-πολύ μας αποκαλύπτουν τις προσδοκίες που μπορεί να έχει η κάθε ομάδα από τη σεζόν 2020/21.

  Για να ετοιμάσουμε το κείμενο αυτό, λάβαμε υπόψη τους παίκτες που είχαν έστω και μία επίσημη συμμετοχή με την Εθνική Κύπρου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ασφαλώς, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι παίκτες να αλλάξουν ομάδα μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ πρέπει να πούμε ότι τα νεαρά ταλέντα και οι υπόλοιποι Κύπριοι -μη διεθνείς- δεν έχουν αναφερθεί στο πιο κάτω κείμενο, κάτι που θα κάνουμε σε νέο άρθρο, αργότερα.

  Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι έμπειροι, διεθνείς, Κύπριοι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε τρεις ομάδες, τον Κεραυνό Στροβόλου, την Πετρολίνα ΑΕΚ και τον ΑΠΟΕΛ. Από κει και πέρα, ο Απόλλωνας έχει πλέον τρεις διεθνείς, μετά που απέκτησε πρόσφατα δύο δανεικούς από τον Κεραυνό.

  «Γεμάτος» ο Κεραυνός

  Ο Κεραυνός Στροβόλου δείχνει να είναι σε πιο καλό σημείο, αφού διαθέτει τους περισσότερους Κύπριους διεθνείς, ανάμεσα τους και τον μοναδικό Κυπριοποιημένο, τον Άντονι Κινγκ, ο οποίος θα αποτελέσει ουσιαστικά τον 4ο ξένο της ομάδας.

  Η επιστροφή του Κρίστοφερ Ραζή από το ελληνικό πρωτάθλημα ενισχύει πολύ τον Κεραυνό στα γκαρντ, εκεί όπου βρίσκονται ο εξαιρετικός τα τελευταία χρόνια Σάιμον Μιχαήλ και ο πολύ έμπειρος Άρης Κορωνίδης, ο οποίος εύκολα δίνει 6-8 πόντους σε κάθε ματς. Η φροντ λάιν έχει επίσης ισχυρά «όπλα», με τον Νίκο Στυλιανού, τον Κινγκ βεβαίως και τον αρχηγό Γιώργο Θεοχαρίδη που δίνει καλά λεπτά από τον πάγκο.

  Κεραυνός Στροβόλου

  ΠαίκτηςΘέση
  Άρης Κορωνίδης1-2
  Κρίστοφερ Ραζής1-2
  Σάιμον Μιχαήλ1-2
  Νίκος Στυλιανού3
  Γιώργος Θεοχαρίδης4
  Άντονι Κινγκ5

  Ισχυρή στα γκαρντ η ΑΕΚ

  Η Πετρολίνα ΑΕΚ έχει μεν λιγότερους διεθνείς από τις τρεις ομάδες, αλλά είναι σαφώς έμπειροι. Ο Ανδρέας Σιζόπουλος είναι το βασικό κυπριακό «όπλο», ένας παίκτης που δεν υπολείπεται σε τίποτα από τους ξένους.

  Πολύ σημαντική προσθήκη είναι ο Γιάννης Γιανναράς στα γκαρντ, ερχόμενος φέτος από τον ΑΠΟΕΛ. Ένας παίκτης με αυτοπεποίθηση, εκρηκτικός, που μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς ρόλους.

  Και φυσικά ο αρχηγός Ιάκωβος Παντελή, ένας εξαιρετικά έμπειρος πόιντ γκαρντ, που πολλές φορές παίρνει πάνω του την ομάδα.

  Στη φροντ λάιν βρίσκεται και ο Ρομπέρτο Μαντοβάνη, ένας ψηλός που γίνεται καλύτερος κάθε χρόνο.

  Πετρολίνα ΑΕΚ

  ΠαίκτηςΘέση
  Ιάκωβος Παντελή1
  Γιάννης Γιανναράς1-2
  Ανδρέας Σιζόπουλος2-3
  Ρομπέρτο Μαντοβάνη4-5

  Ενίσχυση με Ηλιάδη ο ΑΠΟΕΛ

  Στον ΑΠΟΕΛ, το μεγάλο όνομα που αποκτήθηκε φέτος είναι ο Στέφανος Ηλιάδης που έπαιζε πέρσι στον Απόλλωνα. Αναμφίβολα θα ενισχύσει πολύ τον ΑΠΟΕΛ στα γκαρντ, μαζί με τον πολύ έμπειρο Βασίλη Κούνα. Πρόκειται για δύο παίκτες που ακόμη και επί απεριόριστων ξένων, θα είχαν θέση στην 5άδα.

  Βοήθειες από τον πάγκο θα δίνει ο Γαβριήλ Κοιλαράς, ενώ καλά λεπτά θα προσφέρουν στην φροντ λάιν οι Βίκτωρας Ιερωνυμίδης, Χρίστος Λοϊζίδης και Πέτρος Παπαμιχαήλ, νεαροί παίκτες, αλλά με πολύ καλά προσόντα.

  ΑΠΟΕΛ

  ΠαίκτηςΘέση
  Στέφανος Ηλιάδης1-2
  Βασίλης Κούννας1-2
  Πέτρος Παπαμιχαήλ3
  Βίκτωρας Ιερωνυμίδης3
  Γαβριήλ Κοιλαράς3-4
  Χρίστος Λοϊζίδης4-5

  Στη μάχη για 4άδα, ξεχωρίζει ο Απόλλωνας

  Η ενέργεια του Απόλλωνα να διατηρήσει στο ρόστερ τον πολύ καλό πέρσι Ραφαήλ Ελευθερίου και να αποκτήσει δανεικό από τον Κεραυνό και τον Παναγιώτη Μάρκου, ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν πέρσι στην Ομόνοια, ενισχύει πολύ την ομάδα της Λεμεσού, η οποία διαθέτει και τον Μάριο Γεωργίου.

  Απόλλωνας

  ΠαίκτηςΘέση
  Ραφαήλ Ελευθερίου2-3
  Παναγιώτης Μάρκου2-3
  Μάριος Γεωργίου4

  Προσπάθεια να μπουν σφήνα

  Από κει και πέρα, εξετάζοντας τα ρόστερ στις αρχές Αυγούστου, σε ό,τι αφορά τους διεθνείς και έμπειρους Κύπριους, είναι φανερό ότι οι υπόλοιπες ομάδες δεν διαθέτουν πολλούς διεθνείς Κύπριους.

  Η Ομόνοια έχει τον ανερχόμενο Γιώργο Τρετιακόφ που πέρσι έκανε πολύ καλή χρονιά. Η Ένωση, πέραν από τον βετεράνο Ζάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικά λεπτά, διαθέτει και τον ψηλό Μιχάλη Κουμή, ο οποίος επέστρεψε στο Παραλίμνι από την Πετρολίνα ΑΕΚ.

  Η ΑΕΛ και η ΕΘΑ διαθέτουν και αυτοί έναν Κύπριο διεθνή, τους Ηρακλή Πιττάκα και Χρίστο Παναγιώτου αντίστοιχα. Στον ΑΠΟΠ Πάφου ξεχωρίζει ο έμπειρος αρχηγός Άθως Δημητρίου.

  Εδώ να αναφέρω ότι οι νεαροί αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τις ομάδες που διεκδικούν θέση στην 4άδα. Κοιτάζοντας τα ρόστερ, βλέπουμε παιδιά με καλές συμμετοχές στις μικρές εθνικές, και παίκτες που γνωρίζουμε πως διαθέτουν πολύ ταλέντο. Έχοντας τώρα την ευκαιρία να πάρουν παραπάνω λεπτά συμμετοχής, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός οι ομάδες που δουλεύουν καλά στις μικρές ηλικίες, να αρχίσουν από φέτος να απολαμβάνουν τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

  ΑΕΛ

  ΠαίκτηςΘέση
  Ηρακλής Πιττάκας1-2

  ΑΠΟΠ

  ΠαίκτηςΘέση
  Άθως Δημητρίου^4-5

  ΕΘΑ

  ΠαίκτηςΘέση
  Χρίστος Παναγιώτου4-5

  ΕΝΠ

  ΠαίκτηςΘέση
  Ζάκης Παπαδόπουλος^3-4
  Μιχάλης Κουμής4-5

  Ομόνοια

  ΠαίκτηςΘέση
  Γιώργος Τρετιακόφ2-3

  ^ Δεν είναι διεθνείς, είναι όμως αρχηγοί στις ομάδες τους και βασικά όπλα του ρόστερ.

  Καταληκτικά

  Το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, το κύπελλο, θα μπει στα πλέι οφ, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την εικόνα στο παρκέ. Οι ομάδες που θα κάνουν τις καλύτερες επιλογές στους τρεις ξένους θα έχουν το πάνω χέρι, όπως κι αυτές που μέσα στη χρονιά θα μπορέσουν να πάρουν από 1-2 νεαρούς το κάτι παραπάνω. Όμως, το depth chart των Κυπρίων διεθνών μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση και να δούμε περίπου πως θα κυμανθεί η επόμενη σεζόν.

  * Δημοσιογράφος / Twitter: @erodotos

  spot_img

  Τελευταία Νέα

  Μίτσελ: «Τα δώσαμε όλα στο παρκέ»

  Η ΑΕΚ ηττήθηκε 75-65 απο την Μάλαγα εντός έδρας για το BCL και ο Ακίλ Μίτσελ τόνισε οτι τα...

  Καντζούρης: «Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου»

  Η ΑΕΚ ηττήθηκε με σκορ 75-65 απο τη Μάλαγα για το BCL και ο Ηλίας Καντζούρης αισθάνεται περήφανος για...

  Παππάς: «Δεν ξέρουμε αν θα κάτσω εγώ στον πάγκο με την Παρτιζάν»

  Ο Ολυμπιακός επικράτησε του Λαυρίου με τον Χρήστο Παππά στον πάγκο καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας ταλαιπωρείται απο ίωση. Ο άμεσος...

  Τα αποτελέσματα του NBA

  Αναλυτικά τα αποτελέσματα του NBA: Μάτζικ – Γουίζαρντς 122-112 Χοκς – Πίστονς 129-107 Νετς – Καβαλίερς 109-115 Πέλικανς – Σπερς 119-84 Κινγκς – Σέλτικς...

  Διαβάστε επίσης...Σχετικά
  Προτεινόμενα για εσάς